Esemény

Esemény:Irodalmi hajóút – Írók, költők a Dunáról, a vidékről
Könyvtár:Faluház és Ravasz László Könyvtár
Település:Leányfalu
Időpont:2013. március 9. péntek 9 óra
ÜDV A DUNÁNAK! Kiállítás és irodalmi hajóutak a Dunán Leányfaluról Szentendréig, Gyulai Páltól Karinthy Ferencig című program
 
2013 kora tavaszán, március 9-10-én indul a helytörténeti irodalmi hajónk Leányfaluról.
 
A program a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának támogatásában részesült
A dunai hajóval kellemesen megközelíthető „nyájas” vidék az 1860-70-es években kezdte vonzani a fővárosi művészeket, tudósokat, magas rangú hivatalnokokat. Az 1870-es években épült első villák tulajdonosai között találjuk a Nemzeti Színház, majd az Operaház neves művészeit, s velük majdnem egyszerre, még az első telepesek közt jelent meg a magyar irodalmi élethez több szállal kötődő Szendrey Ignác, Petőfi Sándor és Gyulai Pál apósa.
A Budapestről kiköltözött polgári réteg körében igen kedvelt, szinte kizárólagos közlekedési eszköznek számított a napi hajózás a fővárosba a nyári hónapokban.
A hajóút egyúttal a társasági élet színtere is volt: érkezése Leányfalura minden alkalommal örömteli eseménynek számított, melyekről az itt élő írók tollából számos színes leírás maradt az utókorra.
Feszty Árpád a Vasárnapi újság 1879. évi 42. számában eképpen ír erről: „Hat órakor reggel visz a hajó Pestre, s hat óra előtt az állomásnál van az egész társadalom, hogy elkísérje azt, kit a városba szólít napi teendője, vagy fogadja, kit érkezni vár. Itt kívánnak általános jó reggelt, ez a rendes találkozó. Hogy siet a hajó!”…
 
Fényképek őrzik Leányfalu neves lakói közül pl. Móricz Zsigmondot gyermekei társaságában a Dunán; Karinthy Ferenc, Szeberényi Lehel számos írásban örökítik meg egy-egy dunai fürdőzés élményét.
 
ÜDV A DUNÁNAK! Kiállítás és irodalmi hajóutak a Dunán Leányfaluról Szentendréig, Gyulai Páltól Karinthy Ferencig című programunkban ezt a helytörténetileg kiemelten fontos örökséget kívánjuk bemutatni a szélesebb közönség számára.
 
A hajóút során idézzük a Dunakanyar íróit, költőit (Gyulai Pál, Móricz Zsigmond, Áprily Lajos, Vas István, Karinthy Ferenc, Márai Sándor, Szeberényi Lehel és számos, e helyhez köthető alkotót)
Támogató jegyek a hajón válthatók.
 
További információ a Ravasz László Könyvtárban nyitvatartási időben:
Hétfő: 14.00-18.00
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök 9.00-12.00, 14.00-18.00
Péntek: 9.00-12.00, 14.00-19.00
Szombat: 9.00 – 12.00
 
vagy a 06 26 580 035 telefonszámon
Email: konyvtar.leanyfalu@gmail.com
 
Bedő Szilvia, Ravasz László Könyvtár Leányfalu, Jékely Endréné Leányfalu Hely- és Irodalomtörténeti Kiállítóhelye, Szelekovszky Beáta, Leányfalu-Ház